Saltar navegació

Guia bàsica per a la comunicació en llengua de signes catalana

Instruccions

Aprendre una llengua de signes no és una feina complicada, només ho pot semblar. Hem de tenir primer que res ganes d’aprendre-la i la resta ja és cosa de practicar. El punt de partida és el mateix que quan ens trobem davant d’una llengua nova que desconeixem, la diferència és que aquesta vegada el canal de transmissió és visual i això canvia força el mètode d’aprenentatge.

La millor manera de retenir els signes en la memòria és veure’ls una vegada i una altra, i si podem i estem motivats, encara una altra i una altra. Per tant, és molt recomanable que repetim els signes tant com puguem i més endavant comencem a fer el mateix amb les construccions. Tot és qüestió de prendre-s’ho amb calma i de gaudir tot descobrint que el nostre cos és capaç de comunicar qualsevol concepte, idea o sentiment sense emetre so.

Les unitats estan pensades perquè es puguin fer en una hora aproximadament, però és força recomanable que es facin de manera relaxada i que cadascú trobi el ritme d’aprenentatge que millor li funciona. Les primeres són unitats més feixugues i és cosa d’anar llegint els continguts, de pair-los i d’entendre’ls tot fent servir, si s’escau i interessa, els enllaços suggerits al final, després de l’apartat d’autoavaluació que hem inclòs perquè comprovem els coneixements que hem assolit. Les darreres unitats són més pràctiques i per tant convé que repetim moltes vegades els vídeos. Veurem que, de vegades, els vídeos estan transcrits en una estructura estranya. Aquesta transcripció està feta expressament així perquè ens sigui més fàcil retenir l’ordre dels signes en l’oració, però hem de tenir en compte que només és un mètode nostre per facilitar-ne l’aprenentatge.

Només ens queda animar-vos a conèixer i mesclar-vos amb les persones sordes, a practicar els continguts bàsics que assolireu. Poseu-hi il•lusió i sigueu perseverants perquè l’objectiu no és un altre que descobrir la meravella de la comunicació en llengua de signes.

UAB - Universitat Autònoma de Barcelona UABCEI - Campus D'Excel-Lència Internacional

Creative Commons License
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons